220710_YSWC_thehague_SE_2715_-2-1-1920x1080 (2)

Praktische informatie voor de omgeving

For English click here

Van donderdag 10 tot en met zondag 20 augustus is Scheveningen het decor van het Allianz WK Zeilen. Het Allianz WK Zeilen is het grootste zeilevenement (en na de Olympische Spelen ook het meest belangrijke evenement) van de wereld. Den Haag is sportstad aan zee en we zijn dan ook ontzettend trots dat dit evenement in Den Haag plaatsvindt. Ruim 900 boten uit 85 verschillende landen komen tijdens het evenement in actie. Scheveningen staat hiermee 11 dagen lang in het teken van zeilen en watersport.

Het Noorderstrand wordt omgetoverd tot ‘Festival aan Zee’, waar tal van activiteiten plaatsvinden voor jong en oud. Festival aan Zee is dagelijks gratis te bezoeken.

We realiseren ons dat grootschalige evenementen ook impact hebben op de directe omgeving. Uiteraard doen we er alles aan om (verkeers)drukte in goede banen te leiden en de impact op bedrijven en bewoners zo beperkt mogelijk te houden. Daarom informeren we u graag over de maatregelen die we in aanloop naar, tijdens en na afloop van het evenement treffen in uw directe omgeving. 

Lees hier wat dit evenement voor u kan betekenen en hoe u zich kunt voorbereiden. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met actuele informatie. 

Openingstijden Festival aan Zee
Festival aan Zee is van donderdag 10 tot en met zondag 20 augustus dagelijks vanaf 10.00 uur gratis te bezoeken. Het festivalterrein is geopend tot 20.30 uur, behalve op de dag van de opening (10 augustus) en de dag van de sluiting (20 augustus), dan is het terrein tot 17.00 uur geopend.

Gratis toegang
Het evenement is gratis te bezoeken. Er is ontzettend veel te doen, te zien en te beleven voor jong en oud. Zodra de gehele programmering bekend is delen we dat via al onze kanalen.

Locatie van het evenemententerrein
Het evenemententerrein bestaat uit: Festival aan Zee en het wedstrijdgebied op het water van de Noordzee. Festival aan Zee bevindt zich op het strand tussen strandpaviljoen Hartbeach en FONK. Op deze pagina ziet u hoe het evenemententerrein eruit komt te zien.

Verwachte bezoekersaantallen
Er doen 1300 zeilers mee aan het Allianz WK Zeilen, die worden begeleid door zo’n 450 stafmedewerkers. Het Allianz WK Zeilen speelt zich af op de Noordzee. Hierdoor worden er geen grote bezoekersaantallen (maximaal 1.500 per dag) voor het evenement verwacht. 

Bootparken
Er komen tijdens het evenement ruim 900 boten uit verschillende landen naar Scheveningen om deel te nemen aan het Allianz WK Zeilen. Om de drukte en overlast hiervan te beperken, verspreiden we de boten over 5 bootparken.

1: Tussen La Cantina en het Zuidelijk Havenhoofd

2: Hellingweg bij het Nationaal topzeilcentrum

3: Parkeerterrein Noordelijk Havenhoofd (nabij het Beach Stadium)

4: Brandingsport vereniging Jumpteam

5: Braassemermeer (Braassem, Zuid Holland). Hier vinden de wedstrijden van de parazeilers plaats

Om alleen de noodzakelijke ruimte op Scheveningen in beslag te nemen, worden de trailers waarop de boten vervoerd worden in Duindigt (Wassenaar) geparkeerd.

Toegang tot het strand tussen La Cantina en het Zuidelijk Havenhoofd
Eén van de bootparken ligt tussen La Cantina en het Zuidelijk Havenhoofd, waardoor dit gebied van 19 juli tot uiterlijk 3 september niet geheel toegankelijk is.

  • Vanaf 19 juli wordt dit bootpark stap voor stap vanuit de duinen naar zee opgebouwd.
  • Vanaf 24 juli is het strand tussen La Cantina en het Zuidelijk Havenhoofd niet meer toegankelijk voor bezoekers. Wel blijft er altijd de mogelijkheid om via de branding de trap bij het Zuidelijk Havenhoofd te betreden. 
  • De afbouw vindt plaats van 25 augustus tot uiterlijk 3 september. Ook dit gebeurt gefaseerd, zodat er zo snel mogelijk vanuit zee richting de duinen ruimte beschikbaar komt voor bezoekers. 
  • La Cantina en het strand voor La Cantina blijven te allen tijde goed bereikbaar.

Toegang tot de kleine stranden in de havenmond
De kleine stranden in de havenmond zijn vanaf 31 juli tot uiterlijk 24 augustus niet toegankelijk.

We realiseren ons dat dit van invloed is op de trouwe gebruikers van beide gedeeltes op het strand. Daarom organiseren we extra activiteiten voor de directe omgeving om zo mee te genieten van het evenement. Om hiervan op de hoogte te blijven, kunt u zich aanmelden voor de speciale nieuwsbrief specifiek voor de omgeving.

Op- en afbouwperiode
De opbouw van het evenemententerrein start op maandag 17 juli, de afbouw start direct op zondag 20 augustus in de avond en duurt uiterlijk tot zondag 3 september. We doen ons uiterste best om deze periode zo kort mogelijk te houden. We houden hierbij zo veel mogelijk rekening met de omwonenden en lokale ondernemers om overlast te voorkomen, bijvoorbeeld door per gebied af te bouwen.

Geluid
Op het terrein van Festival aan Zee is een podium aanwezig waar muziek wordt afgespeeld. Alle optredens zijn gratis te bezoeken. De organisatie houdt zich hierbij uiteraard aan de geldende maximale geluidsnorm.

Bereikbaarheid
Er worden geen wegen afgesloten en alle bedrijven en woningen blijven toegankelijk. In het geval van extra verkeersdrukte worden er verkeersregelaars ingezet. Om verkeersdrukte te beperken is het advies aan bezoekers om met de fiets of het openbaar vervoer te komen en dit communiceren wij ook zeer actief via al onze kanalen. Bezoekers die toch met de auto komen, worden verwezen naar de bestaande parkeermogelijkheden rondom Centraal Station en Holland Spoor vanwaar ze met het openbaar vervoer naar het evenement kunnen reizen.

Verkeersmaatregelen
Het Allianz WK Zeilen trekt met name veel deelnemers naar Scheveningen, er worden niet veel toeschouwers verwacht omdat het evenement zich afspeelt op de Noordzee en vanaf het strand niet goed zichtbaar is. We stimuleren alle deelnemers, coaches en toeschouwers om met de fiets of OV naar het evenemententerrein te komen. Uiteraard doen we er alles aan om (verkeers)drukte in goede banen te leiden en is uw woning of bedrijf te allen tijde bereikbaar. 

Voor de meest actuele informatie over bereikbaarheid en praktische maatregelen voor omwonenden en omliggende bedrijven, kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief specifiek voor de omgeving.

Scheveningseweg en Strandweg calamiteitenroute
Om de veiligheid voor u als bewoner en ondernemer te kunnen waarborgen, wordt in het geval van extreme drukte tijdelijk een gedeelte van de Scheveningseweg en een gedeelte van de Strandweg vrijgemaakt van inkomend regulier verkeer en in twee richtingen gebruikt als calamiteitenroute. Hierdoor kunnen hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer vrij blijven rijden op deze route. 

Vragen
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op via omgeving@allianzsailingworlds.com. We zorgen ervoor dat u uiterlijk binnen twee werkdagen een reactie ontvangt. 

Meer informatie
Volg ons via social media: Facebook, Twitter en Instagram. Meld u ook aan voor de speciale nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van het evenement en de praktische maatregelen.

Het is niet mogelijk rechten te ontlenen aan bovengenoemde maatregelen. De organisatie houdt zich het recht voor om, indien de veiligheid in het geding komt, veranderingen door te voeren.