LS2_3967

De wereldkampioenschappen zeilen

De Wereldkampioenschappen Zeilen 2023 worden gehouden van 10 tot 20 augustus 2023 in Den Haag. Dit wereldkampioenschap is met afstand het grootste en belangrijkste zeilsport evenement in ‘open boten’ op de Olympische Spelen na.

Slecht een keer in de vier jaar

Dit WK Zeilen, dat slechts een keer in de vier jaar gehouden wordt, bereidt de beste zeilers van de wereld voor op deelname aan de Olympische Spelen. In tegenstelling tot de Olympische Spelen, waarvoor zich maar een team per olympische klasse per land kwalificeert, mogen aan dit Wereldkampioenschap uit alle landen meerdere teams meedoen. Hierdoor is er op het WK een veel sterker en groter deelnemersveld dan tijdens de Spelen.

Kwalificatie voor Parijs 2024

Niet alleen strijden de beste zeilers van de wereld twee weken lang voor de wereldtitel, de meest landen gebruiken dit WK ook als kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Nederland verdedigt titel als beste zeilland ter wereld

Den Haag organiseert in 2023 het WK zeilen vanuit de haven van Scheveningen. Tijdens laatste WK in Aarhus, Denemarken in 2018 werd Nederland uitgeroepen tot beste zeilland van de wereld en dus hebben de Nederlandse atleten op hun eigen thuiswater iets te verdedigen.

Voor jong en oud en voor watersporter en landrot

Naast de officiële wedstrijden om het wereldkampioenschap geven we prominent ruimte voor nieuwe watersporten, zoals surfen, kitesurfen en stand up peddelen. Ook als je zelf niet wilt of kunt participeren kan je ook vermaakt worden met bijvoorbeeld een wandeling door de ‘zeilersmarkt’, genieten van allerlei attracties, kinderen zich vermaken met vele vormen van watersport. Daarnaast staan veel concerten en andere culturele activiteiten op het programma.

Naast de reguliere 10 klassen, worden ook 3 para klassen toegevoegd om op deze manier ook de Paralympische sporters bij het evenement te betrekken. Het belooft een evenement vol spektakel te worden.