Afrodite Zegers and Lobke Berkhout Team Allianz-62

Contact

De Allianz Jeugd Wereldkampioenschappen Zeilen 2022 en Allianz Wereldkampioenschappen Zeilen 2023 worden georganiseerd door TIG Sports in nauwe samenwerking met het Watersportverbond en gemeente Den Haag.

Vragen over het Jeugd WK en WK Zeilen kunnen gericht worden tot: info@tigsports.nl

 

FAQ

 • Wat zijn de Jeugd Wereldkampioenschappen Zeilen 2022?

  De Jeugd Wereldkampioenschappen Zeilen werd voor het eerst georganiseerd in 1971 in Ängelholm, Zweden. Destijds streden 16 landen om de titels in een twee-persoons rubberboot en de Flipper.

  In de jaren die volgde werden steeds meer klassen toegevoegd om alle jonge talenten over de hele wereld samen te brengen op één centrale plek. Deze plek diende niet alleen om tegen elkaar te strijden, maar ook voor de sociale cohesie van alle talenten. Tijdens de evenementen werden daarom ook sociale activiteiten georganiseerd om hiermee vriendschappen voor het leven te creëren.

  Het Jeugd Wereldkampioenschap wordt gezien als de opstap naar het WK zeilen. De talenten tot 19 jaar strijden tegen elkaar op hoog niveau om vanuit daar door te stromen naar de top. Er zijn bijna geen Olympische medaillewinnaars op te noemen die niet ook aan het Jeugd Wereldkampioenschap hebben meegedaan.

  Den Haag organiseert in 2022 de 50ste editie van het Jeugd Wereldkampioenschap Zeilen en tijdens deze editie wordt voor het eerste het kitesurfen toegevoegd.

 • Waar en wanneer worden de Jeugd Wereldkampioenschappen Zeilen 2022 gehouden?

  De Jeugd Wereldkampioenschappen Zeilen worden in de zomer van 2022 gehouden in Scheveningen, Den Haag. De exacte datum moet nog bekend gemaakt worden.

 • Wat zijn de Wereldkampioenschappen Zeilen 2023?

  Om de vier jaar vindt dit prestigieuze zeilevenement plaats waarbij alle Olympische klasses bij elkaar in de sterkst mogelijke opstelling samen komen. Niet alleen strijden de beste zeilers van de wereld twee weken lang voor de wereldtitel, en zijn ook kwalificaties voor de Olympische Spelen in Parijs te verdienen. Het WK zeilen is het eerste grote kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van 2024.

  In tegenstelling tot de Olympische Spelen mogen vanuit alle landen meerdere teams meedoen, waardoor er op het WK een sterker deelnemersveld is dan tijdens de Spelen. Echt alle beste zeilers van de wereld zijn aanwezig in Den Haag.

  Den Haag organiseert in 2023 het WK zeilen midden in de haven van Scheveningen. Tijdens het afgelopen WK in Aarhus, Denemarken in 2018 is Nederland uitgeroepen tot beste zeil-land van de wereld en dus hebben de Nederlandse atleten iets te verdedigen. Naast de reguliere 10 klassen, worden ook 3 para klassen toegevoegd om op deze manier ook de Paralympische sporters bij het evenement te betrekken. Het belooft een evenement vol spektakel te worden.

 • Waar en wanneer worden de Wereldkampioenschappen Zeilen 2023 gehouden?

  De Wereldkampioenschappen Zeilen worden van 10 tot en met 20 augustus 2023 gehouden in Scheveningen, Den Haag.