Afrodite Zegers and Lobke Berkhout Team Allianz-58

Side Events

Nederland mag van de internationale Zeilbond de Wereldkampioenschappen Zeilen in 2023 en de Jeugdwereldkampioenschappen zeilen in 2022 in Den Haag organiseren. Daar zijn Den Haag en het Watersportverbond natuurlijk ongelofelijk trots op. Één keer in de vier jaar racen de allerbeste zeilers in olympische en paralympische klassen uit de wereld tegen elkaar. Alle ogen van de hele zeilwereld zijn dan op ons prachtige watersportland gericht.

Een evenement van wereldklasse

De doelstelling is om voor de beste zeilers van de wereld een evenement van wereldklasse organiseren. Dit krijgen we natuurlijk alleen voor elkaar samen met de watersportverenigingen in Nederland. Samen met jullie gaan we in eerste instantie iedereen in Nederland verrassen maar samen met jullie willen we ook aan de wereld laten zien hoe prachtig onze watersportland is en dat we een evenement van Wereldklasse neer kunnen zetten.

Watersport voor jong en oud, waterrat en landrot

In de aanloop naar het Wereldkampioenschap Zeilen 2023 willen we samen met onze verenigingen de vele watersportliefhebbers in Nederland bereiken, betrekken en beraken. Met andere woorden met behulp van de aantrekkingskracht van dit unieke topsportevenement willen we de zeil- en watersport stimuleren bij jong en oud en met name bij de recreatief ingestelde watersporters of toekomstige watersporters die nu nog als landrot door het leven gaan.

Side events

Kortom maatschappelijke betrokkenheid van zoveel mogelijk Nederlanders is voor de organisatoren en voor het Watersportverbond een hoge prioriteit. Daarom organiseren we, door het hele land, verschillende side events in aanloop naar het WK en uiteraard ook tijdens de deze Wereldkampioenschappen bieden we extra activiteiten aan voor liefhebbers en mensen die watersport overwegen.

Nationale Watersportdag

Wat te denken van de nationale ‘Watersportdag’ die, via alle verenigingen, het enthousiasme voor de watersport in Nederland structureel wil laten groeien. In aanloop naar de Wereldkampioenschappen organiseren we schoolactiviteiten en veel andere vormen van betrokkenheid voor jongeren. Nederland zal zich de komende drie jaar constructief richten op deze Wereldkampioenschappen om competitieve en recreatieve sporten te verbinden.

De toekomst is water

Naast de officiële wedstrijden om het wereldkampioenschap geven we prominent ruimte voor nieuwe watersporten, zoals surfen, kitesurfen en stand up peddelen. Ook als je zelf niet wilt of kunt participeren kan je ook vermaakt worden met bijvoorbeeld een wandeling door de ‘zeilersmarkt’, genieten van allerlei attracties, kinderen zich vermaken met vele vormen van watersport. Daarnaast staan veel concerten en andere culturele activiteiten op het programma.

 

Side Events – kalender

 

Wat: Optimist on Tour van Friesland via Zeeland naar Den Haag


Wanneer: 2020 – 2022
Waar: Landelijk
Doelgroep: Familie – Jeugd
Watersport: Zeilen, kano, sup, boardsports
Georganiseerd door: Watersportverbond

De landelijke Optimist on Tour zal in 2020/2022 worden aangevuld met extra locaties die in het teken staan van het WK Zeilen. Deze stops zullen in het hele land plaatsvinden. Vanuit beide lijnen zal ook een stop plaatsvinden in Den Haag. Tijdens Optimist on Tour zal er uiteraard een link wordt gelegd met het WK Zeilen. Kijk op www.optimistontour.nl op welke locaties deze WK-editie zal aanmeren.

 

Wat: 2020 – 2022 Scholenprogramma ‘Wereld van Water’


Wanneer: 2020 t/m 2022
Waar: Den Haag en landelijk
Doelgroep: Jeugd
Watersport: Zeilen, kano, sup, board sports
Georganiseerd door: Watersportverbond en Gemeente Den Haag 

Het scholenprogramma “Wereld van Water’ loopt parallel aan ‘Optimist on Tour in aanloop naar WK Zeilen’. De Wereld van Water, een gratis online lespakket, is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (Watersportverbond) met als doel om kinderen op een educatieve manier te leren over het belang van schoon en veilig water. Het lesprogramma richt zich op alle leerlingen in de bovenbouw (groep 6 t/m 8) van de basisschool en zijn ontworpen vanuit de lesmethode coöperatief leren en het zelf ontdekken met een maximale koppeling naar waterbewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport. Daarnaast sluit het lespakket aan op zes door de overheid vastgestelde kerndoelen. In circa vijftien educatieve lessen staat het thema water centraal. Aan de hand van dit thema worden kinderen door de Olympische zeilers en windsurfers van TeamNL Zeilen meegenomen in onderwerpen als waterbeheer, klimaatverandering en plastic soep. Ook onderwerpen als watersport en waterveiligheid komen voorbij.

Alle leerkrachten van het basisonderwijs in Nederland kunnen hun klas kosteloos aanmelden voor het lespakket op www.wereldvanwater.nl. Na aanmelding komen de docenten in de elektronische leeromgeving terecht. Hierin staan de lessen, is er voor iedere les een docentenhandleiding te vinden, een presentatie en de opdrachten inclusief werkbladen voor de kinderen.

 

Wat: 2020 – 2022 Schoolzwemmen + watersport


Wanneer: 2020 t/m 2022
Waar: Den Haag
Doelgroep: Jeugd
Watersport: Zeilen, kano, sup, boardsports
Georganiseerd door: Watersportverbond en Gemeente Den Haag 

In samenwerking met de gemeente Den Haag zullen kinderen die deelnemen aan een school zwemprogramma in aanraking komen met watersport. Denk hierbij aan onder een sup doorzwemmen, omslaan en het weer rechttrekken van een Optimist (kleine zeilboot) en of stukje in kano peddelen, omslaan en weer zelfstandig in de kano klimmen. Deze spellen gaan gepaard met educatieve opdrachten die ze dmv goede samenwerking kunnen volbrengen. Uiteraard zullen deze lessen in het het teken staan van plezier op het water gecombineerd met aandacht voor veiligheid en kinderen uitnodigen om hun skills bij Optimist on Tour tijdens het WK in 2022 te komen showen.

 

Wat: ‘beleef het wedstrijdzeilen zelf’

Wanneer: 2023  (o.a. tijdens het WK Zeilen 2023)
Waar: Scheveningen
Doelgroep: (jong) volwassenen
Watersport: Zeilen
Georganiseerd door: Jachtclub Scheveningen
Hier kan het publiek kennismaken met wedstrijdzeilen op een spectaculaire 4 persoons wedstrijdboot (SB20). Na een korte instructie zal er met enkele boten een echte wedstrijd worden gevaren rond de boeien. Een fantastische manier om zelf te ervaren hoe het is om wedstrijd te zeilen. Voel de wind, proef het zout en overwin de andere boten! Inschrijving hiervoor volgt.